Svensk tillverkning - vad är det för gitarrer?

Jag har sedan min ungdom en gitarr som endast har en ettikett med texten Svensk tillverkning. Har försökt ta reda på mer om den gitarren och har sett bilder på liknande gitarrer med samma markering. Under ettiketten har man på en del av dessa kunnat läsa på en brandstämpel att gitarren är gjord av "Musikinstrumentfabriken i Nässjö"

 

Jag har försökt att lossa på ettiketten för att se om min har samma brandstämpel, men den saknas på mitt exemplar. Ändå är det ingen tvekan om att det är samma tillverkare eftersom bindningarna runt ljudhålet är väldigt typiska.

Gitarr från Musikinstrumentfabriken i Nässjö 1920-tal

Gitarren är annars väldigt lik en Levin parlor-gitarr från samma tidsepok. Måtten är exakt desamma 22/17/31 cm mätt tvärsöver locket. Men gitarren är lite grövre tillyxad är vad Levin gitarrerna från motsvarande tid var. Det verkar t o m som om numreringen på gitarren följer Levins nummerföljd. I så fall skulle den här gitarren vara från 1923. Det årtalet förefaller rimligt med tanke på gitarrens historia som jag fick reda på när jag fick gitarren. De felvända stämskruvarna tyder också på att gitarren år från 20-talet eller tidigare.

 

De här gitarrerna kan vara en otrolig blandning av fint hantverk och ganska simpelt sådant. Halsen var tjock som ett brännbollsträ, med en stor kvist mitt på. samtidigt har den en av de vackraste flammiga sargar jag sett.

 

Jag har kontaktat musikaffären i Nässjö, för att kolla med dem om det finns någon kunskap om historik, vad gäller de här gitarrerna. Tyvärr fick jag ingen ytterligare information den vägen. Vore kul, om någon som vet, kan bistå med mer kunskap

Den här bindningen runt ljudhålet är typisk för dessa gitarrer

Väldigt vackert flammigt trä i sargen. Och det är perfekt matchat

Ett lustigt sammanträffande fick jag del av via akustiskt gitarrforum. En kille som heter Magnus frågade om någon kände till "Musikinstrumentfabriken i Tranås"! Han har en likartad gitarr som verkar vara av lite nyare snitt. Kanske 1930-tal? Kan det vara så att fabriken flyttade till Tranås? Som ytterligarare anledning till förvirring är gitarren såld i Nässjö!

 

Jodå, det är samma mått 22/17/31 cm

Gitarr från Musikinstrumentfabriken i Tranås