Gitarreparationer

Jag utför de flesta typer av reparationer på akustiska gitarrer, mandoliner och liknande stränginstrument.


- Halsomsättning

- Spricklagning

- Lagning av spruckna eller lösa ribbor


Det mesta går faktiskt att laga och det är alltid trevligare att spela på en gammal välbyggd gitarr, än på nya plywood-gitarrer från Kina och Indonesien.


Kontakta mig gärna för mer information

Ribbor

Att laga ribbor i en gitarr tillhör de vanligaste åtgärderna. Det görs genom ljudhålet i 98 fall av 100. Det innebär ett minimalt ingrepp på gitarren och syns aldrig utifrån.


I enstaka fall kan man behöva dela på gitarren. Det gör man om man måste göra stora ingrepp på gitarrens beribbning. Eftersom jag renoverat många vrak så har jag gjort det ingreppet många gånger.

Att sätta nya ribbor på en gammal gitarr kan man göra av flera skäl. Till exempel för att rädda ett insjunket, trasigt lock.


Olika typer av ribbning ger olika ljud. På bilderna ovan är det två Levin-gitarrer i parlor-storlek som fått en X-ribbning. Just dessa gitarrer har jag god erfarenhet av att konvertera på detta sätt. Ljudet blir fylligare och sprilligare jämfört med originalets lite plonkiga ljud. Det finns dessutom ganska gott om sådan gamla vrak som bara väntar på att få ett nytt liv.


Men det finns inget självändamål i att sätta X-ribbning i alla gitarrer. En korrekt utförd parallellribbning kan ge ett väl så bra ljud. Man delar inte gärna på en fin, välljudande gitarr. Det är värdefullt att behålla gamla gitarrer så nära original som möjligt.

Så här fina är två gamla Levin-parlors efter reparation och ny ribbning

Här kan Du lyssna på den högra:

https://www.youtube.com/watch?v=0_Xm5R9vWhQ

Stall

Att byta stall kan ofta behövas på en gammal gitarr. På gitarrerna ovan har jag bytt både stall och lock. Jag är noga med att intoneringen blir rätt, därför gör jag egna stallben och stämmer av så att varje sträng får rätt intonering.

Halsomsättning

På många gamla stålsträngade gitarrer, och även på en del nylonsträngade, har strängarnas dragkraft gjort att halsen sakta ändrat vinkel mot gitarrkroppen. Det brukar märkas genom att det blir att svårare att ta ackord en bit upp på halsen. Få 40 - 50-åriga gitarrer har klarat sig från denna "självförstörande" process.

Detta går att kompensera genom att man filar ner stallbenet efterhand, men till slut står man inför en halsomsättning.

Att göra en halsomsättning är tämligen komplicerat. Inget man gör perfekt första gången. Jag har lång erfarenhet av det här arbetet och har gjort det åtminstone ett femtital gånger. Till slut lär man sig och det här är ett arbete som jag är ganska bra på. Det går inte att göra osynligt, men bra nära.

Sprickor

Spricklagning gör man oftast utan att dela på gitarrerna. Med lite tur och skicklighet kan man få tilI det så att det inte går att se var sprickan satt. I andra fall krävs det lite mer handpåläggning. En ifyllnad av lack kan göra underverk.


I fallet nedan har jag gjort en total omlackering av gitarrens lock. Det går att få  till det ganska snyggt - eller hur. Kan man tro att det är samma gitarr? Normalt sett så anser jag att det är värt att spara patinan på en sliten, väl använd gitarr. En sådan gitarr har "själ". Men ibland står man ändå inför valet att göra en hellackering av åtminstone en del av gitarren


På den här gitarren ändrade jag också ribborna så att de ser ut som på gitarren till höger. (Inte samma gitarr men en likadan). Båda är 70-tals Gibson "square-shoulder". De här gitarrerna gjordes med alltför grova ribbor, vilket gav stumma lock, som fick till följd att ljudbilden blev lidande.


Jag har gjort nya ribbor med rätt placering och dimension vilket piggade upp ljudet väsentligt. Det här är fantastiska gitarrer, men många av dem behöver den här "lilla" justeringen.

Hör gärna av Dig om Du vill ha reparationer gjorda på Din gitarr. Eller om Du bara vill ha nya strängar eller göra en "set up" för att få maximal spelbarhet.


Jag kan fixa det mesta som behöver åtgärdas på akustiska gitarrer. (Däremot vill jag inte banda om, det finns andra som är bättre på det)