Gitarrer

Road Village Vintage Guitars

Road Village Vintage Guitars är ett koncept som innebär att en gammal gitarr renoverats och konverterats för att förbättra ljud- och spelbarhets-egenskaperna så att de motsvarar det som man kan finna hos riktigt dyra instrument.

Det som är avgörande är att äldre instrument oftast är gjorda i betydligt bättre material än moderna "plywoodgitarrer". En grundförutsättning för att ljudet skall bli bra är att framförallt locket är gjort i solitt material. Om sedan sidor och botten också är solida så är förutsättningarna optimala för att få ett vackert och kraftfullt ljud i gitarren.

Nackdelen med gamla gitarrer är att de oftast är ospelbara, eftersom de är spruckna och därför att halsinfästningen har gett med sig, så att strängarna hamnat så högt över greppbrädan att det krävs rejäla muskler för att orka trycka ner strängarna. Vidare har en del gamla gitarrer en väldigt simpel och överdimensionerad ribbning, som var enkel och billig att göra, men som inte var till fördel för ljudet.

Det är här Road Village Vintage Guitars kommer in i bilden. Jag söker upp äldre gitarrer och plockar isär dem, reparerar sprickor och ersätter den gamla parallellribbningen med en X-ribbning av samma typ som i Martin- och Gibson-gitarrer. Ribbningen är, i avgörande delar, av egen design och har utarbetats för optimal styrka och ljudkvalitet. Halsen sätts tillbaka i rätt vinkel och resultatet är en gitarr som håller ytterligare 50 - 100 år.


Fördelarna är, utöver ljudkvaliteten, att Du kan få en Vintage-gitarr med massor av Mojo. Det händer att gitarren måste lackas om, men oftast är det eftersträvansvärt att behålla det patinerade utseendet. Ett slitet skick som vittnar om åratal av spelning på en älskad gitarr. Dessutom har vi en fullständigt miljövänlig, "grön" gitarr där vi tagit vara på det gamla fina träurvalet, så att vi slipper hugga ner fler trädBilderna ovan visar två Harmony H162 från 1960-talet. Till vänster med original parallellribbning och till höger en likadan gitarr där jag ersatt den gamla parallellribbningen med nytillverkad X-ribbning.  Resultatet är en sensationell förbättring av ljudet över hela registret. Normalt skall en X-ribbning ge mer mellanregister och diskantregister. Men eftersom den ursprungliga parallellribbningen är så överdimensionerad blir även basen bättre med den nya ribbningen. Jag minskar ribborna från 11 mm till 6 mm bredd.


När gitarren är delad, passar jag även på att laga eventuella sprickor.


Nya erfarenheter


En svaghet hos de amerikanska 14-bandsgitarrerna är att påfrestningen på locket är större än på  gamla europeiska 12-bands gitarrer. Belastningen blir större eftersom stallet sitter högre upp och lämnar en större yta av granlocket utsatt för strängarnas dragkraft. Jag har därför en alternativ ribbning på gitarrer där locket har blivit deformerat med "mage" nedanför stallet.


Ovan visas en Kay Super Jumbo där jag lagt en av tonribborna på tvären. Detta är en variant som bl a Larriveé använt på sina gitarrer. Men de lade båda ribborna på tvärs i stället för en på tvären och en diagonalt.


Efterhand har jag insett att den här lösningen, med en av tonribborna på tvären, väldigt ofta ger bättre ljud än den traditionella ribbningen med båda tonribborna diagonalt. Det blir starkare, där påfrestningen är som störst, vilket innebär att jag kan göra ribban något tunnare. Därför gör jag numera, i allt större utsträckning, ribborna på det här sättet.

Harmony 162/165  är en gitarr-modell som jag specialiserat mig på (165 är en helmahogny-variant av 162). Det här var fina gitarrer, så när som på den överdrivet grova ribbningen. Den var en kopia av Martins berömda klassiska 000-modell, gitarren som Eric Clapton spelade på sin "unplugged-skiva".


Den finns som Martin-tillverkad "signature-model" som kostar runt 40 000 kr mer än vad jag tar för mina konverterade Harmony (för att inte tala om vad man får betala för en vintage 60-tals Martin-gitarr.


Samtidigt hävdar jag att ljudet i den här Harmony-gitarren mycket väl matchar en Martin 000 eller OM.

Här kan Du lyssna på hur en Harmony H162 låter efter konvertering av Road Village Vintage Guitars

Här är ett annat exempel på två likvärdiga gitarrer varav den ena fått X-ribbning:

http://www.youtube.com/watch?v=XNXj0dTiaYo&feature=em-upload_owner#action=share

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad var och hälsade på och skrev lite om min verksamhet

2018-09-16

Så här såg Gibson LG-2 på bilden ovan ut innan jag började reparerade den. Det är från början en LG1 som har fått  X-ribbning som på en LG2. Ljudet är avsevärt förbättrat jämfört med en parallellribbad LG-1

Har Du frågor?

Kontakta:

Peter Dahlquist,

tel 0431-453255 eller 0739-659485.

Några kommentarer från nöjda kunder:


Angående en Levin Kentucky med stort reparationsbehov som jag lagat och ribbat om:


Blir alltid imponerad av sådant här hantverk!

Den blev otroligt bra! Jag bara häpnar och kan inte sluta spela. Mycket bra jobb, säger denna nöjda kund (jag). 😃


...

Angående en Gibson Southern Jumbo:

Hej!
Jag vill bara säga att gitarren kom fram som den skulle och att jag nu njutit av den i en veckas tid. Fattar inte hur du fått ihop den så fint men är djupt tacksam för ett toppenjobb! Snygg som få blev den också.

Vill bara tacka för ett mycket väl utfört arbete med gitarren! Jag visste att den var bra i grunden, men att den skulle kunna bli såhär bra efter renovering trodde jag inte. Känns, spelar och låter nu fantastiskt. Det märks att du har såväl stor erfarenhet av, samt passion för, gamla gitarrer. Tack!


...

Reparation av N Nilsson parlor:


Snarare en otroligt nöjd kund, han är i sjunde himlen just nu. Med vänlig hälsning, Kundenssambo...

Om Gibson B-25:


Nu har gitarren kommit fram välbehållen. Den låter precis så bra som jag hoppats på! Är riktigt riktigt glad för den 😃 Stort tack!...

Nu har jag kommit hem och provspelat Harmony gitarren i sin rätta miljö och den låter förträffligt! Den klingar faktiskt bättre än min Gibson Southern Jumbo från 1991!